Sapa uscata – avantaje si caracteristici

Sapa uscata – avantaje si caracteristici

Conditiile de constructie si, in special, cele de renovare a cladirilor impun utilizarea de materiale si tehnologie care sa nu afecteze structura, dar care, in schimb, sa ofere beneficiile urmarite.

O astfel de tehnologie se refera la montarea de sapa uscata, care va asigura toate conditiile unei lucrari cu caracteristici pozitive, similare uneia executata cu sape clasice pentru pardoseala.

Ce este sapa uscata?

Sapa uscata este un sistem alcatuit dintr-un strat de granule din perlita, placi din gips armate, suruburi si chit pentru rosturi.

Perlita este un material usor, are proprietati fonice si termice si nu isi modifica caracteristicile in contact cu apa. In perlita se pot ingloba tevi sau cabluri. Pentru a uniformiza neregularitatile, perlita trebuie montata intr-o grosime de cel putin 3 cm. Printre principalele avantaje ale utilizarii acestei tehnologii, amintim:

  • Extinderea lucrarilor de pregatire a pardoselilor pentru placarea cu finisajul dorit si pentru situatii in care se evita sapele umede;
  • Permite instalarea finisajului de pardoseala si folosirea lui efectiva in timp extrem de scurt dupa punerea in opera;
  • Asigura compatiblitate cu toate tipurile de straturi de uzura aplicate.

 

Cand se utilizeaza sapa uscata?

Pardoselile uscate isi gasesc aplicabilitatea in primul rand atunci cand se doreste un montaj rapid cu posibilitatea de a utiliza imediat spatiul, o greutate proprie scazuta a sistemului de pardoseala si evitarea tehnologiilor umede.
De asemenea, ele sunt ideale in renovarea planseelor pe grinzi de lemn.

Avand in vedere ca acest material este unul fara aport de apa, este evident faptul ca principala sa utilizare consta in egalizarea perfecta a suprafetelor suport pentru pardoseala.

In plus, faptul ca nu va fi generat un anumit nivel de umiditate, care, de regula, se transmite atat suportului, cat si peretilor inconjuratori, face ca sapa uscata sa fie folosita cand este absolut necesara evitarea umezirii structurii.

In aceste conditii, sapa uscata este recomandata pentru crearea stratului intermediar peste:

  • Scanduri si dusumele din lemn;
  • Placi OSB;
  • Placi subtiri din beton;
  • Placi din metal.

Avantaje si caracteristici

Sapa uscata este varianta optima si recomanda atunci cand se impune evitarea sapelor umede, care aduc un anumit aport de umiditate la montaj in contact cu structura cladirii. In plus, acest tip de sapa are o greutate mult mai mica, lucru care constribuie la eliberarea presiunii pe structura constructiei.

Printre cele mai importante caracteristici:

  1. Autonivelare: sapa uscata se intinde uniform si se niveleaza singura, astfel incat sa nu mai fie necesar sa folositi alte metode de nivelare.

  2. Rapiditate: timpul de uscare al sapei uscate este mult mai scurt decat cel al sapei clasice, permitand astfel finalizarea mai rapida a proiectului.

  3. Durabilitate: datorita compozitiei sale, sapa uscata ofera o durabilitate si rezistenta mai mare in comparatie cu alte metode de finisare a pardoselilor.

  4. Economie: prin utilizarea sapei uscate, costurile de manopera si materiale sunt reduse semnificativ.

  5. Potrivita pentru incalzirea prin pardoseala: sapa uscata este o solutie ideala pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece transfera caldura mai bine decat alte materiale de finisaj;

  6. Material ideal cand se lucreaza pe surporturi din grinzi de lemn: prezinta un coeficient de dilatare egal cu al lemnului, ca strat suport, si al parchetului, ca strat final.
Translate »