Curiozitati despre utilizarea betonului

beton

Curiozitati despre utilizarea betonului

Stiai ca...

 1. Cel mai utilizat material din construcții la momentul actual este Betonul.
 2. Betonul armat este singurul material de construcție foarte rezistent atât la apă, cât și la foc.
 3. Betonul există din perioada antică în multe state, însă cei care i-au perfecționat compoziția sunt romanii. Ei au realizat acest lucru amestecând var, apă și cenușă vulcanică.
 4. Panteonul (construit de romani) este și acum cea mai mare cupolă din beton armat din lume.
 5. Denumirea betonului tradus din limba latină este – Concretus.
 6. Betonul și cimentul sunt 2 materiale diferite. Betonul contine ciment , cam 10-15% , dar mai conține și alte substante ca var, pietriș, nisip si apă.
 7. Cimentul este unul dintre ingredientele principale din compoziția betonului, producția mondială fiind de peste 2 miliarde de tone de ciment anual.
 8. În fiecare an se realizează aproximativ șase miliarde de metri cubi de beton, ceea ce este egal cu un metru cub pentru fiecare persoană de pe Pământ.
 9. Betonul este cel mai bun material pentru construcția drumurilor. Acest lucru se datorează calității materialului, costurile întreținerii fiind relativ mici spre deosebire de asfalt chiar daca costurile initiale de constructie pot fi un pic mai mari.
 10. Versatilitatea și durabilitatea betonului îl fac să fie materialul perfect pentru blaturi de bucătărie, chiuvete, șeminee personalizate și podele de înaltă calitate. Faptul că betonul este rezistent la apă l-a făcut o alegere populară și pentru decorarea grădinilor, betonul poate fi folosit și pentru înfrumusețarea
  interiorului casei.
 11. Betonul armat este singurul material de construcție utilizat pentru structurile subacvatice (facut cu ciment Pozzolanic) ideal pentru construcția de diguri, piloni, tuneluri și lucrări de canalizare subacvatice.
 12. Betoanele se clasifică în funcție de densitate: betoane foarte grele, betoane grele, betoane semigrele, betoane uşoare, betoane foarte uşoare.
Translate »