Camasuirea cu mortar armat cu plase sudate

Camasuirea cu mortar armat cu plase sudate

Ce inseamna camasuirea peretilor cu mortar armat cu plase sudate

Este una din metodele prin care peretii din zidarie se consolideaza. Camasuirea reprezinta in fapt realizarea unor tencuieli armate cu plase sudate.

Care sunt motivele pentru care se alege camasuirea peretilor din zidarie

  • pentru a mari capacitatea portanta a zidariei la eforturi de forfecare în rosturi;  de regula zidaria la cladirile vechi era facuta cu  mortar de var fara ciment, care are o rezistenta slaba, prin camasuire nu facem altceva decat sa ii imbunatatim comportarea, nu vom face minuni.
  • pentru ca peretii unei cladiri sa conlucreze mai bine; se imbunateste  conlucrarea zidurilor la intersectii sau colturi;  la cladirile fara samburi si centuri din beton armat nu se realizează “confinarea” zidariei, camasuirea ajuta la imbuntatirea comportarii.

Etapele camasuirii pe scurt

  • Inainte de montarea armaturilor trebuie curatata tencuiala existenta pana la indepartarea ei totala, inclusiv rosturile. Suprafata ramasa se buciardeaza si se curata prin suflare cu aer.
  • Dupa curatarea suprafetelor, trebuie umplute eventualele fisuri prin injectare cu pasta de ciment.
  • Armarea se poate face cu plase sudate sau cu plase din bare independente legate sub forma unei plase. Plasele  se fixeaza de perete prin agrafe din otel beton fixate in caramida prin gauri umplute cu pasta de ciment sau rasini epoxidice. Atentie, in caramida nu in rostul dintre caramizi, daca peretii se camasuiesc pe ambele fete atunci plasele se prind una de alta cu agrafe montate prin gauri forate.  Inca un aspect, plasele sudate lucrează mai bine daca  sunt prinse la baza in fundatii sau in plansee, si  daca au continuitate de la un nivel la altul.
  • Dupa montarea plaselor se uda peretele si se tencuieste cu mortar de ciment fara var. Uneori, in loc de mortar este necesara folosirea de beton, caz in care se cheama camasuire cu beton armat. In situatia utilizarii betonului acesta se va turna direct in cofraj.
Translate »