Casa la rosu: ce este si cum se construieste

Casa la rosu: ce este si cum se construieste

Daca te-ai intrebat vreodata ce inseamna sa ai sau sa faci o casa la rosu, acest articol are scopul de a ne lamuri care sunt etapele ridicarii unei astfel de locuinte, ce contine si ce nu contine o “casa la rosu”.


O casa la rosu inseamna sa ai fundatia turnata, zidurile ridicate si structura acoperisului completa, insa fara alte instalatii sau finisaje (instalatii electrice, sanitare, usi, ferestre, tencuieli, placari etc.).


Acum ca stim in ce consta o casa la rosu, sa vedem care sunt pasii de realizare a unei astfel de constructii. Dupa ce se obțin actele necesare ridicarii unei locuinte, putem sa trecem prin etapele constructiei unei case la rosu. Astfel, o constructie la rosu implica:

  • Turnarea fundatiei

Turnarea fundatiei este cea mai grea si importanta etapa deoarece proiectul tehnic trebuie respectat intocmai dupa regulile stabilite de catre arhitect. In aceasta etapa trebuie sa se execute atat lucrarile de pregatire a santierului, cat si turnarea fundatiei propriu-zise.

  • Zidirea peretilor

Pentru zidarie trebuie sa alegem materiale de constructii durabile si rezistente impotriva factorilor climatici. Peretii casei se pot ridica doar dupa ce structura de rezistenta (formata din elemente verticale, precum stalpi si ziduri sau elemente orizontale, precum plansee si grinzi) a fost finalizata.

  • Turnarea planseelor dintre etaje

Turnarea planseelor dintre etaje include cofrarea, armarea cu fier beton si turnarea. Placa turnata trebuie udata periodic pentru evitarea crapaturilor si se recomanda o perioada de 3 saptamani de repaus pana la continuarea constructiei.

  • Ridicarea peretilor despartitori de rezistenta a coșului și a mansardei

In continuare, peretii despartitori de rezistenta sunt ridicati pentru o distributie uniforma a incarcarii ce actioneaza asupra structurii. In aceasta etapa, se poate adauga si cosul locuintei si mansarda, daca se opteaza pentru ea.

  • Construirea scarilor interioare

Elementul cheie al construirii scarilor interioare il reprezinta masuratoarea care trebuie sa fie precisa. Masuratoarea va decide lungimea grindei longitudinale care o sa susțina treptele.

  • Construirea acoperisului

Pentru etapa finala a constructiei este nevoie de structura sarpantei, elementul proiectat in prealabil pentru structura de rezistenta a casei, cu rolul in sustinerea acoperisului. Dupa montarea sarpantei, se poate alege tipul de invelitoare utilizata pentru finisarea acoperisului.

Translate »